Chefs Club

YOU ARE HERE: Home ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ


Νεα της λέσχης

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΜΑΙΟΣ 2018

1 33362096 1654833141279985 7080784226370453504 n

 

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου, με τη συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, διοργάνωσαν διαγωνισμό βράβευσης της καλύτερης ηπειρώτικης πίτας που παρασκεύασαν και προσέφεραν οι γυναίκες μέλη του, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών.

Πρόκειται για μία εκδήλωση γευσιγνωσίας θεσμό με πάνω από 10 χρόνια λειτουργίας του. Οι συμμετέχουσες μαγείρεψαν και έψησαν πίτες από την Ήπειρο, οι οποίες στη συνέχεια, δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν και βραβεύτηκαν από τους εκπροσώπους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, ex. Chefs Τάσο Τόλη (υπεύθυνος γραφείων περιφέρειας Ηπείρου & επίτιμος πρόεδρος της ΛΑΕ) και τον Έκτωρ Ιωάννου (Γενικός Γραμματέας ΛΑΕ & υπεύθυνος γραφείου Θεσπρωτίας), που αποτέλεσαν τα μέλη της επιτροπής γευσιγνωσίας.

Ανάμεσα στις πίτες: μακαρονόπιτες, σπανακόπιτες, ζυμαρόπιτες, γαλατόπιτες, κρεατόπιτες και πρασοτυρόπιτες οι οποίες δυσκόλεψαν το έργο της κριτικής επιτροπής. Στην συνέχεια, τα πιάτα, αλμυρά και γλυκά τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο μπουφέ, που γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι.

Πρόκειται για δράση που στόχος της είναι, η προβολή της παραδοσιακής Ηπειρώτικης Κουζίνας, με τα γευστικά αριστουργήματα από απλά και λιτά υλικά, που συνδυάζουν την σοφία της παράδοσης παντρεμένη με τις τάσεις του σήμερα.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις συμμετέχουσες τόσο από τα μέλη της κριτικής επιτροπής όσο και από το ΔΣ μας.

 

ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ - ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - WWF - ΣΑΜΟΣ

 

Στην εκδήλωση της WWF HELLAS με τίτλο "Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης" , την οποία υποστήριξε ο Δήμος Σάμου, συμμετείχε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας και το γραφείο της Λέσχης στη Σάμο. Στη διαδραστική και εξαιρετικά χρήσιμη δράση συμμετείχαν όλα τα δημοτικά σχολεία του νησιού όπου τα παιδιά ενημερώθηκαν για θέματα διατροφικής και περιβαντολλογικής ευαισθησίας. Στην εκδήλωση οι executive chef Μπιλιμπάς Ευάγγελος, Παντερλης Ασλανης και η νέα chef Φουρτουνη Φωτεινή παρουσίασαν και μαγείρεψαν μαζί με τα παιδιά πολύχρωμες θρεπτικές και υγιεινές συνταγές που έγιναν ανάρπαστες από τα παιδιά των σχολείων.

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

32920053 742942019428324 750287811168436224 n

Σε εκδήλωση για την κοιλιοκάκη, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη και Κοιλιοκάκη Πρέβεζας, στις 28 Απριλίου, συμμετείχε το γραφείο Πρεβέζης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με τον εκπρόσωπο Θανάση Βρεττό να διοργανώνει το μπουφέ με προτάσεις εδεσμάτων χωρίς γλουτένη.
Σημαντική ήταν η παρουσία του κυρίου Νίκου Κουρούπη Αγάλου, μέλους του ΔΣ της Λέσχης, ανάμεσα στους ομιλητές. Ο κύριος Κουρούπης δεδομένης της εξειδίκευσης του στην κλινική θεματολογία προσκαλέστηκε από το Σύλλογο για να στελεχώσει το πάνελ.
Ο πρόεδρος και το ΔΣ συγχαίρουν τη συμμετοχή των μελών σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση και εύχονται για την ευαισθητοποίηση όλων.

 

ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΑΡΓΑΣ

Αθήνα, 16 Μαΐου 2018

Αγαπητά μέλη,
Σας ενημερώνουμε ότι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος συμμετέχει στις 31 Μαΐου 2018, στο συμπόσιο Πάργας.

Όσα μέλη επιθυμείτε να συμμετέχετε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο της εκδήλωσης κύριο Χατζή Μιχάλη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή στο fb https://www.facebook.com/michalis.chatzis.

Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος
Τάσος Πρωτοψάλτης

ΠΑΡΓΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

ΒΡΑΒΕΙΟ HERMES ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟΦΙΛΟ ΒΑΦΙΔΗ

32212753 10211703011075444 2445754429329113088 n

 

Ο υπεύθυνος του γραφείου μας στην Πολωνία ex. chef Θεόφιλος Βαφίδης βραβεύτηκε με το βραβείο Hermes, για την προσφορά του στην προώθηση της Ελληνικής γαστρονομίας και προϊόντων. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου κατά τη διάρκεια του 20th National Spring Meeting of Producers and Traders of the FMCG and HoReCa industry.
Πολλά συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια και τη διεθνή αναγνώριση.

 

 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

received 456262244795695

Τη Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 το δημόσιο ΙΕΚ Σάμου και το τμήμα ειδικότητας τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα «Θεματικός τουρισμός-προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης στη Σάμο». Στην ημερίδα μεταξύ των ομιλητών ήταν και το μέλος της λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, εκπρόσωπος της Λέσχης στη Σάμο και executive chef κ. Ευάγγελος Μπιλιμπάς αναπτύσσοντας το θέμα του γαστρονομικού τουρισμού, τα οφέλη στις τοπικές οικονομίες, καθώς και την ενημέρωση σχετικά με το σήμα Ελληνικής Κουζίνας του ΕΟΤ.
Ο πρόεδρος και το ΔΣ της Λέσχης θέλουν να συγχαρούν τον κύριο Μπιλιμπά για την συμμετοχή του σε μία τόσο σημαντική ημερίδα και την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση του.

 

ΝΕΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΣΙΤΣΙΛΩΝΗΣ

TSITSILONIS

Μία νέα συνεργασία στην κάρτα μελών μας Chef's Club Members Privilege Card υπογράφτηκε στις 2 Μαΐου 2018 με τις εκδόσεις ΤΣΙΤΣΙΛΩΝΗΣ.
Ο πρόεδρος μας Τάσος Πρωτοψάλτης υπέγραψε με τον κύριο Αντώνη Τσιτσιλώνη, ιδιοκτήτη των εκδόσεων Τσιτσιλώνης συμφωνητικό συνεργασίας, βάση του οποίου προσφέρεται ποσοστό έκπτωση 15% σε αγορές βιβλίων του εκδοτικού οίκου.
Οι εκδόσεις Τσιτσιλώνη με εξειδικευμένα βιβλία για τους επαγγελματίες, στηρίζουν τα μέλη της λέσχης, υποστηρίζοντας την δια βίου μάθηση και την στοχευμένη γνώση.
Αγαπητά μέλη, μπορείτε να δείτε όλα τα βιβλία του εκδοτικού οίκου στο site http://www.atsitsilonis.com/427895661/category/744178 και να παραγγείλετε μέσα από τη λέσχη.
Ευχαριστούμε πολύ και την κυρία Κατερίνα Παπαλουκά, η οποία ήταν η κινητήριος δύναμη για να προχωρήσει η συνεργασία αυτή!

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΣΤΟ ITQI

1 31662138 10155300341620896 3360898731883888640 n

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος είναι το επίσημο εθνικό μέλος του μεγαλύτερου διεθνή θεσμού γευσιγνωσίας και ποιοτικού ελέγχου ITQI (International Taste & Quality Institute) που παρέχει κριτές για την αξιολόγηση τροφίμων. https://www.itqi.com/en/itqi-jury-chefs-sommeliers/
Το 2018, η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα του θεσμού και η πρώτη φορά που η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από 6 αναγνωρισμένους κριτές. Για το λόγο αυτό μεταβήκαν στις Βρυξέλες στις 29&30 Απριλίου και 1 Μαΐου 2018 τα μέλη της λέσχης και αναγνωρισμένοι κριτές γευσιγνωσίας από το ITQI οι κύριοι: Καρούμπας Μίλτος, Πρωτοψάλτης Τάσος, Ζησόπουλος Τάσος, Τόλης Τάσος, Μακρυγιαννάκης Μάνος και Τσικνάκος Νικόλας.
Θερμά συγχαρητήρια στην Ελληνική αποστολή για την άψογη εκπροσώπηση της χώρας μας, αλλά και σε όλες τις Ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στην διαδικασία πιστοποίησης με στόχο την βελτίωση, την αναγνώριση και την πιστοποίηση η οποία τους δίνει ένα επιπλέον ανταγωνιστικό εφόδιο στην παγκόσμια αγορά.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ NERANXI 2018

1 31466685 10216221684394252 5154378062812413952 n

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή των μελών μας στην ετήσια έκθεση τροφίμων που διοργανώνει στα Τίρανα η εταιρεία NERANXI, 27-29 Απριλίου 2018.
Εκεί, με αρχηγό της αποστολής τον ex. Chef Ιωάννου Έκτορα (Γενικός Γραμματέας ΔΣ), τα μέλη μας Τάσης Κωνσταντίνος (μέλος του ΔΣ), Καίσαρης Αλέξανδρος, Νόιφελτ Ευθυμία και Γιανοπολίτης Άγγελος παρουσίασαν ένα Ελληνικό γευστικό τριήμερο στους παρευρισκόμενους, προσφέροντας:
• Τραχανώτο με μύδια και μαραθόριζα
• Πλιγούρι με φρέσκα λαχανικά και βότανα
• Καραμελωμένη πανσέτα με μέλι και μουστάρδα
• Μανιτάρια γεμιστά με μίνι μπουκιές
• Ρυζόγαλο με μαστίχα Χίου, πορτοκάλι και νιφάδες μαύρης σοκολάτας
• Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κουκουνάρια, σταφίδες, αμύγδαλο φιλέ και πετιμέζι από φυρίκι
• Σπεντζοφάι σε τάρτα
• Σαλάτα με φασόλια, καλαμπόκι, ελιές, γραβιέρα και βινεγκρετ από μοσχολέμονο
• Φιλετίνια κοτόπουλου με τσάτνευ πορτοκαλιού γαρνιρισμένα με ρύζι μπασμάτι και αγριόριζο
• Χοιρινή τηγανιά με πράσσο και πολύχρωμες πιπεριές
• Κριθαρώτο με γαρίδες, ούζο και κρόκο Κοζάνης
Η Ελληνική αποστολή, σε συνεργασία με τους καθηγητές της σχολής, εκπαίδευσε τους σπουδαστές της σχολής Neranxi σε Ελληνικές συνταγές, και νέους τρόπους μαγειρέματος.
Παρούσα στο τριήμερο φεστιβάλ και το μέλος μας ex. Chef Josephine Desepeda, καλεσμένη της εταιρείας Neranxi, η οποία παρουσίασε τεχνικές sushi και γεύσεις ταϋλανδέζικης κουζίνας στους σπουδαστές και τους παρευρισκόμενους.
Ο πρόεδρος και το ΔΣ θέλουν να εκφράσουν τα θερμά συγχαρητήρια στην Ελληνική αποστολή που με τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει παρουσίασαν ένα άρτιο, δημιουργικό και πολύ γευστικό αποτέλεσμα, αναβαθμίζοντας τη διοργάνωση.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Αγαπητά μέλη,

Σας ενημερώνουμε για δύο δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό το Σάββατο, αν επιθυμείτε να παρευρεθείτε:

• Σάββατο 28 Απριλίου – 12:30 – Ζάππειο Μέγαρο
Η εκδήλωση με τίτλο «Ηπειρώτικη Λαογραφία» διοργανώνεται από την Πανηπειρωτική. Τα γραφεία της Λέσχης μας στην περιφέρεια Ηπείρου, έχουν αναλάβει την παρουσίαση Ηπειρώτικων συνταγών με πίτες. Όποιος επιθυμεί να συμμετέχει μπορεί να παρευρεθεί στο Ζάππειο και να συμμετέχει στο δρώμενο.

• Σάββατο 28 Απριλίου – 10:30 – Πρέβεζα, Ξενοδοχείο Margarona Royal
O Σύλλογος Ατόμων με Νεανικό Διαβήτη και Κοιλιοκάκη Πρέβεζας "Mellitus Celiac" διοργανώνει εκδήλωση «Κοιλιοκάκη-Δυσανεξία στη γλουτένη, εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης".
Τα μέλη της περιφέρειας Ηπείρου, θα δημιουργήσουν μπουφέ για την εκδήλωση και το μέλος του ΔΣ κύριος Κουρούπης Αγάλου θα συμμετέχει ως ομιλητής.
Όσα μέλη επιθυμούν να παρευρεθούν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κύριο Βρεττό Θανάση στο 6948873370

Ευχόμαστε καλή επιτυχία και στις δύο εκδηλώσεις,

Ο πρόεδρος 

Τάσος Πρωτοψάλτης 

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Αγαπητά μέλη,
Με την επιστολή αυτή σας προσκαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή για τη δημιουργία αποστολής chef σε γαστρονομικό δρώμενο στην Αλβανία.

Κάθε χρόνο η εταιρεία NERANXI με πρώτες ύλες και εξοπλισμό μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής διοργανώνει το NERANXI FESTIVAL όπου προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες παρουσιάζουν την τοπική τους κουζίνα.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται 27, 28 & 29 Απριλίου στα Τίρανα και η διοργάνωση μας καλύπτει τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή για 4 άτομα. Σε περίπτωση που δηλώσουν πάνω από 4 άτομα συμμετοχή, θα προτιμηθούν όσοι δεν έχουν ξαναπάει στην αποστολή αυτή και βάση του μενού και των επιδείξεων που θα παρουσιαστούν.

Θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή έως και τη Δευτέρα 16 Απριλίου είτε με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ή τηλεφωνικά στο 2108251401, προκειμένου να κλείσουμε τα εισιτήρια.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος
Τάσος Πρωτοψάλτης

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ 2018

PASXA 2018

Σας ενημερώνουμε ότι τα γραφεία της λέσχης θα παραμείνουν κλειστά έως και 10 Απριλίου. Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα και Καλή Αναστάση με υγεία για την οικογένεια σας. 

 

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ LES TOQUES BANCHES TUNISIA

IMG 7152

 

Αθήνα, 4 Απριλίου 2018

Αξιότιμοι κύριοι,
Με μεγάλη μας χαρά ανακοινώνουμε την αδελφοποίηση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος με τη λέσχη αρχιμαγείρων & αρχιζαχαροπλαστών Les Toques Blanches International Club Tunisia.

Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος το Σάββατο 31 Μαρτίου, μεταξύ των μελών του διοικητικού μας συμβουλίου, του προέδρου της λέσχης Τυνησίας κύριο Abderrazak Kaddachi και της ακολούθου του πρέσβη Τυνησίας στην Ελλάδα κυρία Mouna Maaloul, αποφασίστηκε η υπογραφή της αδελφοποίησης με σκοπό τη γαστρονομική συνεργασία των δύο μελών.

Μετά από συζήτηση τα μέλη των δύο λεσχών αποφάσισαν και δεσμεύτηκαν στη δημιουργία θεματικών σεμιναρίων με ανταλλαγή chef με σκοπό την αμοιβαία επαφή με τις τοπικές κουζίνες, την προβολή και χρήση των τοπικών προϊόντων και τη συμμετοχή σε εκθέσεις με σκοπό την αλληλεπίδραση των δύο γαστρονομιών.

 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΓΑ

Γαστρονομικές-Περιπλανήσεις-στην-Πάργα-6-300x200

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο Σεμινάριο Μαγειρικής με τίτλο «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις στην Πάργα» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά τόσο στην Πάργα όσο και στην ευρύτερη περιοχή από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος – γραφείο Πρεβέζης και το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης ΦΑΣΜΑ .
Εκεί οι ex. chef Τόλης Τάσος (υπεύθυνος γραφείων περιφέρειας Ηπείρου & επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης), Θανάσης Βρεττός (υπεύθυνος γραφείου Πρεβέζης), Μιχάλης Χατζής από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος και Στέλιος Δίγκας (από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής γαστρονομίας) παρουσίασαν πως προετοιμάζονται και παρασκευάζονται το γλυκό εστιατορίου και το Ελληνικό Ηπειρώτικο Πρωινό, πως παρασκευάζεται το καπνιστό κρέας, αλλά και πως μαρινάρεται. Επίσης, παρουσιάστηκαν συνταγές με τρόπους που μπορεί να μαγειρευτεί η τσιπούρα και άλλα ψάρια, αλλά και πως μπορεί να γίνει συνδυασμός του αυγοτάραχου με ζυμαρικά, ενώ παρουσιάστηκε πιάτο με συνδυασμό αυγοτάραχου και τραχανά.
Η ανταπόκριση από τους τοπικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν άμεση και η συμμετοχή του κ. Ζήκου , προϊστάμενου ΕΦΕΤ, καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου πολύ διαφωτιστική που με τις εύστοχες παρεμβάσεις του διασαφήνιζε τη νομοθεσία η οποία διέπει την Υγιεινή και την Ασφάλεια τροφίμων.
Οι συμμετέχοντες , που ο αριθμός τους ξεπέρασε κάθε προσδοκία , είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βήμα-βήμα πως προετοιμάζονται και παρασκευάζονται πρωτότυπες συνταγές μαγειρικής δίνοντας έμφαση σε προϊόντα τοπικών παραγωγών με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της ταυτότητας στον χώρο της Γαστρονομίας αλλά και τις νέες τάσεις του καφέ καθώς και την παρασκευή Cocktail.
Οι επιχειρηματίες του Τουρισμού που συμμετείχαν στο σεμινάριο , Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων μαζικής εστίασης, έφυγαν ενθουσιασμένοι από την παρουσία ανθρώπων καταξιωμένων στον χώρο της εστίασης όπως είναι ο κ. Τάσος Τόλης, επίτιμος πρόεδρος του Chef Club, ο Θανάσης Βρεττός, ο Στέλιος Δίγκας, ο Barista Τιτόπουλος Κωνσταντίνος και ο Διεθνούς φήμης εκπαιδευτής Train the Trainers της International Bartenders Assosiation Γιάννης Ζαχόπουλος .

Ο πρόεδρος και το ΔΣ θέλουν να συγχαρούν όλους τους εμπλεκόμενους για την εξαιρετική πρωτοβουλία και την άψογη υλοποίηση του σεμιναρίου.

Πηγή: EPIRUSPOST.GR https://www.epiruspost.gr/diafora/ekdiloseis/59799-gastronomikes-periplaniseis-stin-parga-2
http://www.patatoukos.com/2018/03/blog-post_19.html?m=1#.Wq-YCBdajoQ.facebook

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ
Ο executive chef Γανίτης Χρήστος, παρουσιάζει την τεχνική του απαιτητικού φύλλου της μπουγάτσας, με καινοτόμες προσθήκες, αλλά και γνώριμες παραδοσιακές γεύσεις.

• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ - Τετάρτη 21 Μαρτίου, 16:00 – 20:00
• ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Φύλλο μπουγάτσας
Μπουγάτσα κρέμα
Μπουγάτσα τυρί
Μπουγάτσα σπανάκι – τυρί
Μπουγάτσα κιμά
Μπουγάτσα κοτόπουλο
Μπουγάτσα σοκολάτα

• ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος – Λ. Βουλιαγμένης 171, Δάφνη, 1ος όροφος (150 μέτρα από τη στάση του μετρό Αγ. Ιωάννης)

• ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Μέλη Λέσχης Αρχιμαγείρων & σπουδαστές: 20 ευρώ
Επαγγελματίες: 30 ευρώ

• ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ
Για την καλύτερη διεξαγωγή του σεμιναρίου, οι θέσεις είναι περιορισμένες. Η κράτηση θέσεως είναι απαραίτητη και θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας. Για κράτηση θέσεως 2108251401 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Για κατάθεση χρημάτων ALPHA BANK – ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – GR35 0140 1130 1130 0232 000 2925
• ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ CHEF
Στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, την Κοζάνη, μια πόλη που ανέκαθεν τιμούσε τις παραδόσεις και τα έθιμα, η μπουγάτσα δημιουργείται παραδοσιακά, χειροποίητα με έμφαση στην ποιότητα των υλικών. Με καινοτόμες προσθήκες αλλά και γνώριμες παραδοσιακές γεύσεις. Υπεύθυνος όλων αυτών ο executive chef Γανίτης Χρήστος με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία ετών σε ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και εστιατορίων. Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, την πόλη που αγαπάει το καλό φαγητό αλλά και την εξερεύνηση νέων γεύσεων, μετά το πέρας των σπουδών του σε αυτή ξεκίνησε το δικό του ταξίδι ''αναζήτησης''. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κως, Κύπρο είναι μερικοί από τους σταθμούς της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Το 2017 τον βρίσκει να αφήνει πίσω του την ηγεσία της κουζίνας του πεντάστερου ξενοδοχείου «Ερμιόνιον» στο κέντρο της Κοζάνης και να ανοίγει το δικό του μπουγατσάδικο. Καθημερινά δημιουργεί φρέσκο αερόφυλλο υποδέχοντας τους πιστούς θαμώνες πλέον με συνεχόμενες εκπλήξεις γεύσεων. Η μπουγάτσα δεν μένει στάσιμη αλλά εξελίσσεται. Αυτό έχει δείξει η ιστορία, αυτό αποδεικνύει και ο κ. Γανίτης.

• Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΓΑΤΣΑΣ
Η μπουγάτσα, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, συνδέεται με μια ιστορία που δύσκολα θα αναλογιζόταν κανείς ότι ξεκινάει από τόσο παλιά. Η αρχική ιδέα σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων, ξεκινά από το Βυζάντιο. Ειδικότερα, ως φαίνεται από την Πόλη πριν ακόμα την άλωσή της, δηλαδή πριν το 1453. Στο Βυζάντιο υπήρχε αξιόλογη παράδοση σε γλυκά ταψιού και πίτες, μια εξ αυτών η γνωστή μπουγάτσα. Ακόμα και μετά την άλωση η μπουγάτσα διαπρέπει. Υπήρχαν φούρνοι που παρασκεύαζαν μπουγάτσα κουρού, κιγμαλί (με κιμά), πεϊνιρλί, (με τυρί) και σαντέ μπουγάτσα (πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη). Τα χρόνια περνούν και η μπουγάτσα παραμένει δημοφιλής στην Πόλη, αλλά και στην Σμύρνη. Ετυμολογικά, είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που σημαίνει με γέμιση κρέμα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη ή με γέμιση τυρί. Μάλιστα το 1917 ιδρύεται η συντεχνία Μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης. Μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922, η μπουγάτσα κυριαρχεί στον ελλαδικό χώρο. Η τέχνη της εξελίσσεται και φτάνει στο σήμερα αποτελώντας καθημερινά επιθυμητό έδεσμα για μικρούς και μεγάλους.
Πολύ σημαντικός παράγοντας στην παρασκευή της αποτελεί η επιτυχία του φύλλου, το οποίο απαιτεί αλεύρι, λάδι και μαλακό φυτικό βούτυρο αρίστης ποιότητας. Το μόνο ηλεκτρικό μηχάνημα που απαιτείται για παραδοσιακή παρασκευή είναι το ζυμωτήρι. Όλη υ υπόλοιπη διαδικασία επιτελείται με τα χέρια. Αφού πλάθεται η ζύμη, διαχωρίζεται σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Πραγματοποιείται επάλειψη με λάδι και βούτυρο. Αφήνονται μερικές ώρες για να μαλακώσουν, φουσκώσουν και εν τέλει διπλασιαστούν. Από ένα μικρό μπαλάκι, ο τεχνίτης, χάρη στις ικανότητές του, δημιουργεί ένα πολύ λεπτό τεράστιο φύλλο, διαστάσεων 1,5 x 2 μέτρα. Το φύλλο της μπουγάτσας, το λεγόμενο φύλλο αέρος απαιτεί μεγάλη μαστοριά και μεράκι. Τέλος, πολύ απλά εγκλωβίζει την όποια γέμιση, είτε γλυκιά είτε αλμυρή, μέσα στο φύλλο.

 
Σελίδα 1 από 32

emag

facebook-icon

newsletter-image

 

 

Chef’s Club Members – Privilege Card

Δείτε περισσότερα