Chefs ClubΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ
Ο executive chef Γανίτης Χρήστος, παρουσιάζει την τεχνική του απαιτητικού φύλλου της μπουγάτσας, με καινοτόμες προσθήκες, αλλά και γνώριμες παραδοσιακές γεύσεις.

• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ - Τετάρτη 21 Μαρτίου, 16:00 – 20:00
• ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Φύλλο μπουγάτσας
Μπουγάτσα κρέμα
Μπουγάτσα τυρί
Μπουγάτσα σπανάκι – τυρί
Μπουγάτσα κιμά
Μπουγάτσα κοτόπουλο
Μπουγάτσα σοκολάτα

• ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος – Λ. Βουλιαγμένης 171, Δάφνη, 1ος όροφος (150 μέτρα από τη στάση του μετρό Αγ. Ιωάννης)

• ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Μέλη Λέσχης Αρχιμαγείρων & σπουδαστές: 20 ευρώ
Επαγγελματίες: 30 ευρώ

• ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ
Για την καλύτερη διεξαγωγή του σεμιναρίου, οι θέσεις είναι περιορισμένες. Η κράτηση θέσεως είναι απαραίτητη και θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας. Για κράτηση θέσεως 2108251401 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
Για κατάθεση χρημάτων ALPHA BANK – ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – GR35 0140 1130 1130 0232 000 2925
• ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ CHEF
Στην πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, την Κοζάνη, μια πόλη που ανέκαθεν τιμούσε τις παραδόσεις και τα έθιμα, η μπουγάτσα δημιουργείται παραδοσιακά, χειροποίητα με έμφαση στην ποιότητα των υλικών. Με καινοτόμες προσθήκες αλλά και γνώριμες παραδοσιακές γεύσεις. Υπεύθυνος όλων αυτών ο executive chef Γανίτης Χρήστος με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία ετών σε ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και εστιατορίων. Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη, την πόλη που αγαπάει το καλό φαγητό αλλά και την εξερεύνηση νέων γεύσεων, μετά το πέρας των σπουδών του σε αυτή ξεκίνησε το δικό του ταξίδι ''αναζήτησης''. Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κως, Κύπρο είναι μερικοί από τους σταθμούς της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Το 2017 τον βρίσκει να αφήνει πίσω του την ηγεσία της κουζίνας του πεντάστερου ξενοδοχείου «Ερμιόνιον» στο κέντρο της Κοζάνης και να ανοίγει το δικό του μπουγατσάδικο. Καθημερινά δημιουργεί φρέσκο αερόφυλλο υποδέχοντας τους πιστούς θαμώνες πλέον με συνεχόμενες εκπλήξεις γεύσεων. Η μπουγάτσα δεν μένει στάσιμη αλλά εξελίσσεται. Αυτό έχει δείξει η ιστορία, αυτό αποδεικνύει και ο κ. Γανίτης.

• Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΓΑΤΣΑΣ
Η μπουγάτσα, αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, συνδέεται με μια ιστορία που δύσκολα θα αναλογιζόταν κανείς ότι ξεκινάει από τόσο παλιά. Η αρχική ιδέα σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων, ξεκινά από το Βυζάντιο. Ειδικότερα, ως φαίνεται από την Πόλη πριν ακόμα την άλωσή της, δηλαδή πριν το 1453. Στο Βυζάντιο υπήρχε αξιόλογη παράδοση σε γλυκά ταψιού και πίτες, μια εξ αυτών η γνωστή μπουγάτσα. Ακόμα και μετά την άλωση η μπουγάτσα διαπρέπει. Υπήρχαν φούρνοι που παρασκεύαζαν μπουγάτσα κουρού, κιγμαλί (με κιμά), πεϊνιρλί, (με τυρί) και σαντέ μπουγάτσα (πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη). Τα χρόνια περνούν και η μπουγάτσα παραμένει δημοφιλής στην Πόλη, αλλά και στην Σμύρνη. Ετυμολογικά, είναι παραφθορά της οθωμανικής λέξης πογάτσα, που σημαίνει με γέμιση κρέμα, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη ή με γέμιση τυρί. Μάλιστα το 1917 ιδρύεται η συντεχνία Μπουγατσοποιών Θεσσαλονίκης. Μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922, η μπουγάτσα κυριαρχεί στον ελλαδικό χώρο. Η τέχνη της εξελίσσεται και φτάνει στο σήμερα αποτελώντας καθημερινά επιθυμητό έδεσμα για μικρούς και μεγάλους.
Πολύ σημαντικός παράγοντας στην παρασκευή της αποτελεί η επιτυχία του φύλλου, το οποίο απαιτεί αλεύρι, λάδι και μαλακό φυτικό βούτυρο αρίστης ποιότητας. Το μόνο ηλεκτρικό μηχάνημα που απαιτείται για παραδοσιακή παρασκευή είναι το ζυμωτήρι. Όλη υ υπόλοιπη διαδικασία επιτελείται με τα χέρια. Αφού πλάθεται η ζύμη, διαχωρίζεται σε μικρά στρογγυλά μπαλάκια. Πραγματοποιείται επάλειψη με λάδι και βούτυρο. Αφήνονται μερικές ώρες για να μαλακώσουν, φουσκώσουν και εν τέλει διπλασιαστούν. Από ένα μικρό μπαλάκι, ο τεχνίτης, χάρη στις ικανότητές του, δημιουργεί ένα πολύ λεπτό τεράστιο φύλλο, διαστάσεων 1,5 x 2 μέτρα. Το φύλλο της μπουγάτσας, το λεγόμενο φύλλο αέρος απαιτεί μεγάλη μαστοριά και μεράκι. Τέλος, πολύ απλά εγκλωβίζει την όποια γέμιση, είτε γλυκιά είτε αλμυρή, μέσα στο φύλλο.

 

emag

facebook-icon

newsletter-image

 

 

Chef’s Club Members – Privilege Card

Δείτε περισσότερα