ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ

Διατροφική εκπαίδευση των σέφ: Σημασία και Προκλήσεις

Η συνεισφορά των σεφ στην παγκόσμια γαστριμαργική κληρονομία είναι αδιαμφισβήτητη. Η ενασχόληση των μαγείρων με την συνεχή διερεύνηση νέων συνταγών και νέων τροφίμων οδηγεί σε παραγωγή νέων συνηθειών που επηρεάζουν όλη την κοινωνία. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικός και ο ρόλος αλλά και η επιρροή που ασκούν στον τρόπο ζωής μας.
Απαραίτητη είναι βέβαια η διατροφική εκπαίδευση των σεφ και η ενδυνάμωση τους με εξειδικευμένες γνώσεις με τις οποίες θα μπορούν όλο και περισσότερο να προσφέρουν γεύση και υγεία μαζί. Αυτός ο συνδυασμός είναι το ζητούμενο στις υπηρεσίες υγείας.
Ενώ παλαιότερα ο παράγοντας της υγείας δεν “ έπιανε” μεγάλο χώρο στο πιάτο φημισμένων σεφ, στις μέρες μας όλο και πιο συχνά οι δηλώσεις υγείας (πχ. για το αλάτι, η τα κορεσμένα κτλ) επηρεάζουν επιτελεία μεγάλων ξενοδοχείων, πασίγνωστων εστιατορίων και κέντρων διανομής τροφίμων.
Πρόκληση επίσης αποτελεί για τον σύγχρονο σέφ, η μάθηση γύρω από την διατροφή και η δημιουργία πιάτων τα οποία όχι μόνο θα αποτελούν γευστικό πειρασμό, αλλά επιπλέον θα διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά του υγιεινού τρόπου ζωής και ακόμα περισσότερο θα προσδίδουν θεραπευτικές ιδιότητες (μετάβαση από τα λειτουργικά τρόφιμα στα λειτουργικά πιάτα και μενού).
Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η γνώση του καταναλωτικού κοινού σε θέματα διατροφής περισσότερο σήμερα παρά ποτέ είναι ιδιαίτερα υψηλή και δημιουργεί μια απαιτητική και διατροφικά εξελιγμένη δύναμη που κατευθύνει την ζήτηση. Είναι πλέον συνηθισμένο να υπάρχουν πιάτα ελεύθερα σε γλουτένη, μενού τα οποία απευθύνονται σε παχύσαρκους και αναγραφή των αλλεργιογόνων στις περισσότερες συνταγές.
Η νέα εποχή προτάσσει ως ζητούμενο τον συνδυασμό των γνώσεων και των δεξιοτήτων. Σ αυτήν την πρόκληση είναι σημαντική η ανάδειξη των ομάδων και της συνεργατικής προσπάθειας. Επί το έργο λοιπόν!

Παπαβαγγέλης Χρήστος 
Νοσοκομειακός Διαιτολόγος/Διατροφολόγος 
Επιστημονικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΣΕΦ